Birgitta om Andra världskriget

Birgitta föddes 11 november 1939, hon är alltså idag 76 år gammal. Hon bodde i Hällefors med sin familj som bestod av hennes mamma, pappa och tre syskon vid namn Elvy som är äldst, Violet som är mellanbarnet och sedan Mats som är yngst. Birgittas mamma kunde ej arbeta då hon var tvungen att ta hand om barnen. Men pappan jobbade i skogen och högg ner träd. Under andra världskrigstiden så var allt dyrare och man kunde inte köpa det man ville och hur mycket man ville, utan man hade kuponger så man skulle kunna köpa till exempel. socker eller kaffe. När till exempel kaffekupongerna var slut fick man ej köpa mer kaffe, om man inte fick en kupong av en granne som ej drack kaffe, så det var svårare då att äta och göra vad man ville.

Birgitta bodde på en gård, så dom hade kor som dom mjölkade sedan så sålde dom mjölken för att få in mer pengar. Dom brukade även gå och fiska vid en sjö som låg ganska nära deras hus, dom sålde även fisk ibland. På somrarna brukade hon och hennes syskon fiska, cykla och vara ute i skogen. När det var vinter var det vanligt att man åkte skridskor och sparkskidor, det var en av Birgittas favoritsaker att göra samt att leka affär med grannbarnen och sälja blommor. Birgitta och hennes syskon hade inte så många leksaker men hon minns sin absoluta favorit leksak, en blond docka som hon tog med sig nästan överallt. hennes bror hade små bilar att leka med men utöver det hade dom knappt andra leksaker. Man fick ej ha lamporna tända när mörkret kom eftersom då blev det svårare för flygplanen att se husen om det ej fanns några lampor tända. Hon tyckte det var läskigt när stora ryska Catalina flygplan flög omkring i luften, då brukade hon och hennes syskon gömma sig antingen i huset, ladugården eller i skogen om dom var där och lekte. Det vanligaste tjejerna hade på sig var blusar, kjolar och klänningar medans killarna hade vanliga byxor och skjortor. Favorit kläderna för Birgitta var en blommig klänning som räckte enda ner till hennes knän och hon brukade ha flätor väldigt ofta.

Skolan var också annorlunda under andra världskriget för dom tog bara in elever vart annat år det vill säga vissa var 6 år när de börja skolan och andra var 8 år. Skolan kunde ej erbjuda mat så man var tvungen att ta med egen vilket vanligtvis var en macka och mjölk. Skolk var ej vanligt men däremot var bestraffning det. Antingen blev man bestraffad genom att få en linjal hårt slagen över fingrarna, gå ut från klassrummet eller sitta i skamvrån. Birgitta minns att en liten kille ofta blev slagen och kränkt av de andra eleverna, så mobbning fanns det även då.

Hon minns inte så mycket om politiken men en sak hon minns är att hennes pappa var socialdemokrat och att socialdemokraterna regerade länge under den tiden. Man hade lite vetskap om förintelsen men hon var för ung för att förstå vad det innebar. Man fick mest veta svenska nyheter men man ville samtidigt veta om kriget och om var de ryska flygplanen var. Birgitta sa att hon tyckte dom viktigaste uppfinningarna var tv:n och telefon på grund av att då fanns det fler sätt att underhålla sig än att vara ute de mesta av tiden.
Man gifte sig oftast i 20-25 års åldern och de flesta bestämde själv med vilken dom ville gifta sig med. Hon tycker inte det är så jätte stor skillnad på hur livet var då och på hur är nu, förutom det jag har berättat men som sagt fanns de saker som hon och andra barn upplevde som vi aldrig vart med om och kanske inte kommer hända oss och det borde vi vara tacksamma för.

Egna Reflektioner
Jag har ganska svårt att förstå hur det var under kriget eftersom jag aldrig har varit med i ett krig eller levt i ett land med ett grannland som är i krig, så varken jag eller nån annan som ej varit med om liknande kan inte säga att vi förstår eller vet hur det känns.
Jag tror det skulle vara jätte svårt att bara kunna köpa begränsat antal varor som till exempel socker eller kaffe eftersom då kan man ej äta lika mycket av det. Även det där med lamporna skulle nog också vara svårt eller ja iallafall i dagens samhälle. Hon minns inte så mycket om kriget och så var ju hon så ung vilket jag tycker är bra eftersom annars skulle hon nog förstått mer om vad som hände och kanske haft massa dåliga minnen och ärrad för livet. Krig är hemskt eftersom det skapar bara massa elände, smärta och död, och andra världskriget är ett historiskt bevis på det . Men vad kan vi göra för att stoppa krig och massmord samt andra våldsamheter? med våld?

Elin Lundkvist 9c vt 2015