Intervju med Ingmar

​Jag har intervjuat Ingmar. Han föddes 1948 den 30 januari, idag 67 år. Ingmar bor i Örebro där han också är född och uppväxt. Han växte upp med sin familj som bestod av hans mor, far och en syster. Hans far hette Gustav och hans mor hette Katele. Han far var skomakare och hans mor jobbade som konditor. Hans syster heter Ingegärd.

Han bästa minne var när han lärde sig att läsa och han hade inget dåligt minne. Till vardags åt man falukorv,potatis, sil,blodpudding och till fest åt man slottsstek eller söndagsstek, som var en fin stek med sås, potatis och gelé. Oftast svartvinbärsgele eller rödvinbärsgelé. Då fick man även efterrätt efter. I skolan berättade han att relationen mellan lärare och elev var bra, man hade mer respekt för läraren än nu. Han sa även att det inte var vanligt med bestraffning och skolk. Han minns att det var en elev som fick en örfil men det var för att han hade gjort något riktigt dåligt. Han sa även att man gifte sig runt 20-25 åldern i kyrkan. Han hörde inte något om andra världskriget, förintelsen eller , flyktingar då han inte var född. Han kommer inte heller ihåg ransoneringen eftersom att han var så liten men han har kvar korten från sina föräldrar. Då fick man kort så att man kunde gå och köpa en viss vara.

Han minns inte så mycket om politiken men han kommer ihåg att man var fri att säga och tänka vad man ville. Han hörde även talas om kalla kriget men han visste mycket mer att det var Ryssland och USA som ville skapa ett herravälde. ​På sin fritid idrottade man. Man åkte skidor,skridskor och motorcykel.​De leksaker som fanns var t ex bilar med trä,mekano som var en plåtbit som man skruvade ihop och  lyftkranar och bilar. De man umgicks med var de som bodde på gården. Mobbning förekom väldigt sällan men när det väll förekom var det mest att man retade varandra. Hur man fick reda på nyheter vid den tiden var genom radio och tidningar och det var mer sant än nu. Han kommer ihåg 1959 när de skickade upp sitt första sputnik det tittade man på och när de skickade upp den andra sputnik, där hunden Laika skickades upp till rymden. De viktigaste uppfinningarna som slog igenom var framförallt tv. Ingmars familj fick den 1955 då hans far köpte den. De kommunikationerna som fanns var radio,tv,telefon och man tog sig fram genom bil, tåg, cykel, skider, moped,motorcykel eller spark.

Egna reflektioner: 

Jag tycker att det har varit roligt att intervjua Ingmar, trots att jag inte fick veta om förintelsen, andra världskriget eller om flyktingar. Jag tycker att det var intressant och jag har lärt mig nya saker, som t.ex vad man åt vid den tiden, vad man gjorde på fritiden och vad det fanns för leksaker.

Chantel 9A vt 15