Intervju med Ingemar

Ingemar bor i Örebro och är född 1948. Alltså är han 67 år gammal. Från Ingemars perspektiv är det inte så stor skillnad på vad man gjorde på fritiden när han var barn och vad man gör på fritiden idag om man är barn. För när Ingemar var barn lekte man mycket i skogen, cyklade och spelade lite kort då och då vilket barn gör än idag.

Svarta jeans med gula fickor var väldigt populärt, men det var inget dom små barnen gillade. Utan det blev mer populärt när man kom upp i tonåren. I skolan behövde man inte ha på sig uniform utan man fick ha på sig vad man ville, men utöver det så var skolan ganska hård. Man gjorde aldrig något dumt som att t.ex skolka för då var man tvungen att gå till rektorn och få skäll. Men det fanns fler straff än att gå till rektorn, man kunde t.ex få en linjal slagen på fingrarna, lägga fingrarna mellan ett bänklock och låta läraren sätta sig på locket eller få stå utanför klassrummet och vänta tills lektionen var över.

När Ingemar var barn märkte han knappt av förintelsen eller Sveriges demokrati, varken i skolan eller utanför skolan. Han mindes inte några speciellt dåliga grejer när jag frågade honom om dåliga minnen. Men när jag frågade honom om bra minnen så hade han ett favoritminne, det var när han lärde sig att cykla.

En positiv sak är att det var väldigt lätt att få jobb när Ingemar var ung. Det var mycket praktiska jobb som t.ex bagare och snickare, dock var det inte så bra betalt för när Ingemar jobbade som bagare tjänade han 75 kr i veckan. När man var på jobbet eller hemma så åt man oftast blodpudding, rödbetor, köttbullar och makaroner eller pulsa. Idag jobbar Ingemar som studievägledare och det är det roligaste jobbet han har haft tycker han.

Egna reflektioner:
Innan jag intervjuade Ingemar tänkte jag ofta på hur kul det verkar vara att leva på 60-90 talet, men om jag måste tänka på allt han berättade om den tiden så verkar det inte lika kul.
-75 kr i veckan istället för 100 kr i timmen när man jobbar
-Mycket rödbetor och blodpudding istället för t.ex kyckling och pommes frites.
-Slag på händerna med en linjal om man ej skötte sig i skolan istället för en lärare som ej bryr sig eller kanske ger en snabb hemringning.
Visst var folk ej lika bortskämda på den tiden, men om allt som står ovan måste vara involverat i mitt liv ifall jag levde på 60-90 talet så hade jag nog inte klarat mig eller trivts så bra. Eftersom skolan låter alldeles för sträng och det verkar inte som det var så lätt att få ihop mycket pengar som tyvärr dagens samhälle är beroende av, att få tag på mycket pengar.

/Rebecca 9c vt 2015