Bertil Emilsson – livet under Andra världskriget

Bertil Emilsson föddes år 1936 i Närkes kil i Sverige. Han växte upp med båda sina föräldrar och fyra syskon. Han var nöjd med sitt liv under andra världskriget, för han tyckte han levde ett ganska bra liv och hade gott om pengar och mat. Både Bertils mamma och pappa var lantbrukare.

Hans bästa minne från den tiden var vintrarna när han åkte längdskidor till skolan med sina syskon. På den tiden fanns det inte så många fordon man kunde ta sig fram med. På 40-talet var det en av de kallaste vintrarna som Bertil hade upplevt. året 1942 mellan februari och januari, det var 20 till 30 minus grader.

Bertil kände sig trygg under kriget på grund av att Sverige var neutralt och han tyckte det var ett smart val av Sverige. Partierna i Sverige gick ihop på den tiden och var inte uppdelade i två grupper som nu. Då fick man reda på allt som hände på radio och i tidningar. Det som sas var mer trovärdigt än det som sägs idag. När Hitler startade kriget tyckte många i Sverige att han gjorde rätt på grund av att stor godsäggarna var nazister.

Oftast gifte man sig vid 20 års ålder och man fick gifta sig med vem man ville. När man skulle handla använde man kuponger istället för pengar. På landet var de flesta husen röda med vita knutar. Man fick inte köra bil hur mycket som helst på den tiden och man hade inte tillgång till bensin.

Människorna visste inget om judeförföljelser, utan fick reda på det efter att kriget hade slutat. Det var många flyktingar från Danmark, Norge och Finlandu som anlände till Sverige. Det var inte roligt att Sverige gav järnmalm till Tyskland, men de hade inget val. Om de inte hade gjort det skulle Hitler ha ockuperat Sverige, och Sverige var ett svagt land med dåligt rustade soldater.

Min egna reflektion om intervjun

Jag tycker det är ganska rörande att höra de här historier från människor som levde på den tiden. Det får mig och inse vilket fantastiskt liv jag har nu. Dåtid var ganska olikt nutid med vissa saker t.ex. kuponger, järnmalm mm. Vi ska vara tacksamma att Sverige var neutralt under andra världskriget för annars skulle hela Sverige ha kunnat förstöras och tusentals människor hade dött.

Sara Abdulkahar 9A, VT- 2015