Intervju med Alf

Jag har intervjuat min gammel morfar Alf Johansson. Han föddes år 1920 i Högsjö och är 96 år. Han kommer inte ihåg specifika saker som bästa minne från 40 talet men han berättar allt han minns från andra världskriget.

Alf hade fyra andra syskon. Alfs pappa jobbade som vävare på en fabrik och hans mamma var hemmafru som de flesta andra kvinnor var på denna tid. Alf gick sex år i skolan och därefter började han jobba i en fabrik i Pålsboda som 12 åring. Han berättar att lärarna var mycket stränga i skolan och de som inte skötte sig fick en ”snärt”. Fabriksjobb, lantbruk och jobb i skogen var mycket vanliga arbeten. Under denna tid åt man mycket potatis och köttet man åt var kanin. Alf berättar att hans familj hade uppfödning av kaniner för att äta upp dem. Därför förstår Alf inte varför vi har kaniner idag som husdjur, enligt honom är de till för att ätas. Som barn under denna tid sparkade man boll med varandra eller så lekte men i skogen bland träden. I åldern 18-19 år gifte man sig, Alf gifte sig när han var 20 år.

Alf var 21 år när han blev inkallad till armén, år 1941. Han låg som militär vid Östersjön ifall Sovjet skulle anfalla. Alfs bror Rolf som var 23 var också med i armén. Han berättar att som militär var man inte rädd utöver det vanliga eftersom man visste så långt innan att man skulle bli inkallad till armén. Alf berättar även att man absolut inte vågade säga vad man tyckte och tänkte, bara med de närmaste som familj och vänner. Man märkte av andra världskriget pga alla ransoneringar som t.ex kaffe och socker. Man visste även att Hitler jagade judar men man visste inte om alla förintelseläger och koncentrationsläger förens år 1945. Innan så visste man inte vad tyskarna gjorde. Vad Alf säger så kom det knappt några flyktingar hit under kriget men efter så kom det många. Varför det inte kom några flyktingar under kriget kommer inte Alf ihåg. Man hörde vad Nazityskland hade gjort med dessa oskyldiga människor och Alf beskriver att man kände hat mot Tyskland. Under denna tid så fick man reda på alla nyheter genom tidningar och radio. Enligt Alf så var svarta börsen när man t.ex handlade utan att betala skatt. Man handlade på ”sidan”.

Jag avslutade intervjun genom att fråga hur han ser på Tyskland idag. Han svarar att när man varit med under denna tid så är det oerhört svårt att förlåta dem för vad de gjorde mot alla dessa oskyldiga människor.

Ellen Jonsson, 9A, vt 2016