Solveigs minnen från Andra Världskriget

Solveig hade en tysk mamma och svensk pappa. Hennes mamma var hemmafru och hennes pappa missionerade i Tyska länder. De flyttade sedan tillsammans till Berlin och då hade de 5 barn. Runt år 1934 började blandannat judeförföljelsen. Det börjades pratas mer och mer om det i skolan. På den tiden fanns det något som kallades Hitlerjugend. Den gick ut på att få med ungdomar som från början ville vara med Hitler. Hennes äldre bror var blond och passade bra in i den ariskarasen, och många tyckte därmed att han skulle gå med. Solveigs föräldrar bestämde då sig för att flytta till Sverige, för att de ville inte vara kvar i ett land där en viss grupp blev orättvist behandlade. Då de tyckte att alla människor är lika mycket värda och att det var överhuvudtaget fel att göra något mot judarna.

De flyttade till Karlskrona i Sverige där Solveig föddes år 1936 och är uppvuxen tillsammans med hennes sju syskon. Pågrund av att det var en så stor familj levde de ganska fattigt.  Karlskrona är en sjöfartsstad och trots att Solveig var ung minns hon hur flygplan alltid var redo ifall det skulle komma något. Hon minns också att det var mörkläggning om kvällarna och när hon vaknade kunde se svarta flagor ute på marken. Då svenska flygplan förmodligen fått syn på något som skulle kunnat ha varit ett hot. Då och då blev de också varnade genom signaler att de var tvungna att gå in i sina hus.

På den tiden hade man ingen TV utan man fick reda på nyheterna genom radio och tidingen. Solveigs mamma hade även en syster i Hamburg som hon höll kontakten med och därmed fick veta lite vad som hände i Tyskland.

När Solveig var 12 år och hade gått ut grundskolan kom hon in på en flickskola. Där gick hon tills hon blev 15 år, då hennes föräldrar bestämde sig för att flytta till Bryssel då det skulle bli närmare hem för hennes pappa som arbetade som missionär i Europa. Solveig tog några kurser i språk i Bryssel men ville ha mera utbildning. Därför flyttade hon till Stockholm där hon gick på folkhögskola. När hon var klar med sin utbildning flyttade hon till Örebro där hon fick hjälp med boende och arbete av en god vän till familjen.

Egna reflektioner 

Det var intressant att få höra på Solveigs berättelse av hennes upplevelser av andra världskriget och lärorikt hur det även påverkade livet i Sverige. Även om Sverige förklarade sig som neutrallt i kriget så var ändå flygplanen redo att ge sig av samt hur dem under nätterna kunde flyga runt och skjuta på det dem trodde var hot.

Elvira 9A vt 2016