Intervju med Mari-Anne Pettersson

Min mormor, Mari-Anne Pettersson föddes den 2a september 1945 i Örebro. Hennes familj bestod av mamma Hildur, pappa Arvid och en 7 år äldre storebror som heter Rolf. Hildur var lokalvårdare/skolstäderska och Arvid var pappersbruksarbetare. Familjen bodde under mormors uppväxt i Almby och Eklunda. Mormor gick på Eklunda skolan och säger att det fanns skillnader och likheter mellan dagens skola. På den tiden hade man bara ett klassrum och varsin bänk med alla skolböcker. Ingen fysisk bestraffning skedde i klassrummet men hon säger att det kan ha förekommit på rektorns kontor.

Det roligaste hon visste som ung var att åka skridskor på Eyravallen. Hon lekte mycket med bollar och hoppade hopprep. Eftersom att det inte fanns mobiltelefoner så fick man roa sig på något annat sätt. Hon var en mycket lovande gymnast men när hon var 15 år slutade hon för att hon insåg att det fanns mycket annat att göra, som var mycket roligare. Hon hängde mycket på ett ställe som kallades ”loftet” och gick även på mycket på bio. I hemmet säger mormor att man åt väldigt mycket husmanskost, såsom köttbullar och rotmos. Mormor har jobbat på många olika kontor och även på café. Hennes första jobb var dock på ICA och det jobbet fick hon när hon var 17 år. Efter det har det varit diverse kontor i 40 år innan hon började jobba på café. Hon säger att arbetsgivarna alltid varit schyssta och behandlat henne väl. Att gå upp på morgonen för att gå till jobbet har aldrig tagit emot.

När mormor var 25 år gammal gifte hon sig med min morfar, Tage. Att gifta sig runt den åldern var ganska vanligt, i alla fall bland mormors kompisar. Mormor och morfar fick två flickor. En flicka blev min mamma och en blev min moster. Efter att mormor hade fött sina två döttrar har hon och morfar bott i samma hus i Glanshammar.

Politiken var ungefär som nu fast partierna hette någonting annorlunda än vad de gör idag. Eftersom hon är så ”ung” så märkte hon inte av flyktingarna från förintelsen. När hon föddes var kriget slut så all hennes kunskap om andra världskriget är taget ur diverse historieböcker. Mormor är en bra källa för att hon har ett bra och färskt minne. Dock så har hon inte några erfarenheter från krig att berätta om, vilket är synd.

Vincent 9a, vt 2016