Intervju med Göran

Göran är idag 72 år gammal och bor mitt i centrum i Örebro med sin fru Ann-Britt. För 60 år sedan bodde han med sin familj som bestod av mamma,pappa och syster, en ovanligt liten familj. Göran växte upp i Karlskoga. Hans pappa arbetade som brukstjänsteman i Karlskoga och hans mor var hemmafru. Görans familj hade det ganska bra ekonomiskt sätt, de hade radio, åt bra mat och hade det allmänt bra under 1950-1960 talet.

Göran berättade om sitt sämsta och bästa minne före 1962. Hans bästa minne var när han träffade sin nuvarande fru Ann-Britt. Hans sämsta minne var när han åkte in på ett polisförhör och hans far var med. Göran och några äldre grabbar hade vandaliserat en slags ¨butik¨ mitt emot hans egen gata. När Göran blev lite äldre började han jobba som springgrabb och så jobbade han även på posten. Han tjänade ungefär 75 kronor i månaden på posten. Under Görans tid så fanns det inga vanliga jobb som nu. Till exempel så är ett vanligt jobb nuförtiden att jobba på kontor men det var inte lika vanligt förr.

När Göran gick i skolan 1960 var det stor skillnad från nu, man hade mycket mer respekt för lärarna. Det fanns pojk- och flickklasser, Man hade morgonsamlingar för att sjunga en psalm eller be. de hade inga speciella uniformer i skolan. Bestraffningarna förr i tiden var också hårdare, om man skolkade från en lektion fick man sänkt betyg i ordning och uppförande. När Göran gick i skolan hade de tagit bort barnaga. De hade ungefär samma mat som idag, det var inga större skillnader. Några av hans favoriträtter var blodpudding, fläskfilé, köttbullar, kassler och ananas och hans absolut bästa var slottstek.

Politiken var också ungefär den samma som nu. Några kända partiledare var Tage Erlander (socialdemokrat), Bertil Ohlin (liberal) och Gunnar Hedlund (centerpartiet). Det var demokrati när Göran fick rösta för första gången. En konstig sak han berättade om var att man ej fick göra fria aborter och det tycker jag är helt värdelöst på grund av att man borde få välja om man vill ha ett barn eller ej. På Görans tid så tog man sig fram till olika länder eller ställen genom främst med bil, tåg, buss, båt och även flygplan ifall man hade råd.

Göran berättade att han trodde på allt som stod i tidningar och det han hörde på radion eftersom han visste inget annat. Göran och hans familj märkte knappt av flyktingarna från andra världskriget som kom till Sverige. Han säger att man pratar om det mer nu än då. Kanske var det därför att man inte visste så mycket om Förintelsen på den tiden som man gör nu. Göran och hans familj var dock förberedda på att kriget kanske skulle komma till Sverige så de hade gjort skyddsrum nere i källaren som var nästan helt oförgänglig.

På fritiden gjorde man många saker berättade Göran. Snöbollskrig, skridskor och skidor var Görans roligaste saker att göra på vintern. Göran var även ganska busig, han hatchade fönster (gjorde så det gnisslade inomhus hos grannar). Många av hans kompisar gillade lekarna hoppa hage, spela med stenkulor och kurragömma. Det fanns mobbning under hans tid som det gör nu, oftast de större killarna som mobbade de yngre. Till exempel att man hade fula kläder eller såg ut på ett visst sätt. Görans favoritkläder var skjorta, svarta kostymbyxor, slips och finskor. Det var dock många på den tiden som ej hade råd med så fina kläder som Göran hade. Göran hade tur att hans fader arbetade hårt för att kunna försörja familjen.

Göran berättar för mig att nuförtiden lever han ett skönt och bra liv, han spelar mycket golf på fritiden. Göran och hans fru Ann-Britt gillar även att resa runt om i världen. De har vart i väldigt många länder som till exempel Spanien, USA och Australien. Göran har två barn i 45 års-åldern och fyra barnbarn.

Egna reflektioner

Det som Göran berättar är ganska likt som det ser ut nuförtiden, dock så finns det lite konstiga saker som jag inte visste innan, till exempel att ¨hatcha fönster¨. Han säger även att han inte kommer ihåg allt i detalj och det tror jag ingen gör men det är kul att få höra det han kommer ihåg. Jag anser att man kan få ut ganska mycket om hur det var förr i tiden bara att få ställa ett fåtal frågor.

Filip Gillberg 9A 2016