Intervju med Bosse

Bosse föddes 19 september 1949 i Dalahusby. Hans familj bestod då av hans mamma, pappa och två systrar. Från början var Bosses pappa pastor och hans mamma hemmafru men de kom senare att bli lanthandlare när de flyttade till Hörsta. De tjänade inte mycket på det eftersom att det var svårt med lanthandel. Familjen var fattig men de hade så det räckte.

Bosse berättar att ett av hans bästa minnen var när han fick en ny röd cykel som 8-åring av sin mamma och pappa. Anledningen till varför han kommer ihåg det så väl är för att han nästan inte hade någon egen leksak eller grej överhuvudtaget. Det kom som en överraskning att hans föräldrar kunde få tag på en sån cykel trots sin kritiska ekonomi.

Det Bosse gjorde mest som barn var att vara ute med sina kompisar. De cyklade i skogen, badade och åkte skidor bl.a. Bosse berättar att han och två till av sina kompisar en gång råkade tända eld på ett gärde men som tur var slocknade det vid en stenmur. Han säger att han inte var så gammal då så han blev väldigt rädd. Bosse tycker att han ändå hade det ganska bra i hans barndom, både i familj och skola. Det var ganska varierande skolmat, det förekom inget våld i varken hemmet eller i skolan men han säger att det kunde förekomma att man retade någon som var annorlunda i skolan.

När det gäller förintelse säger Bosse att man ibland fick höra någon prata om det lite kort men han förstod aldrig allvaret om det eftersom att han väldigt liten. Hans pappa tyckte ändå att det var hemskt och när Bosse blev äldre och förstod tyckte han också att det var hemskt det som hänt. Bosse säger att han inte kan fatta hur man kan vilja mörda människor för att de är judar eller har en speciell bakgrund bl.a. Sedan frågar han sig själv om hur man kan splittra en familj då några får gå och bli ihjälgasade medan de andra får arbeta tills de kanske svälter eller fryser ihjäl.

Bosse berättar att det kom finska flyktingar till Sverige under en tid. Han är inte säker på när det var men han visste att de började åka hem till sitt land igen senare men vissa barn var föräldralösa och blev adopterade av svenska familjer. Bosse säger att många i Sverige var oroliga över att ryssarna skulle komma hit också. Bosse säger att man höll på olika länder genom krigsåren. Vissa var kommunister och höll på Ryssland medan vissa var neutrala. Bosse berättar att hans familj höll på USA för att det var ett friare land med religionsfrihet m.m.

Reflektioner

Det Bosse berättar är väldigt kortfattat eftersom att han antingen inte var född eller så var han väldigt liten när det var som mest dramatiskt i Europa. Han hade inte så mycket fakta om krigsåren men vi fick veta hur han hade det som liten efter att förintelsen hade slutat. Vi fick veta att familjen var fattig men att man hade det tillräckligt bra med mat m.m. i skolan.

Vi fick inte mycket fakta om kalla kriget eller förintelsen m.m. och detta kan därför inte användas som en så bra källa. Vi fick veta lite om att det talades om förintelsen, vilket land man höll på under krigsåren men när han berättade om de finska flyktingarna så var det oklart.

Alice 9A, vt 2016